7 Kriteria memilih soy protein berkualiti.

isu soya memang tak pernah abis di korek, di gali dan di kaji bahkan juga di keji.dan, berlambak2 produk soya di pasaran seluruh dunia.yang menjadi isunya, BAGAIMANA KITA NAK PILIH SOYA YANG BERKUALITI UNTUK DI ‘CONSUME’.saya percaya, setiap ciptaan yang Allah cipta, pasti ada baik buruknya.jadinya, saya nak share kat sini 7 kriteria dalam memilih protien soya yang berkualiti.semoga dapat jadi panduan untuk pengguna2 yang mementingkan kualiti sesuatu produk.

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu ~ Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol ~Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan~ Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  •  Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan~Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

 

itulah dia SEVEN ESSENTIAL…..bagaimana dengan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee? semestinye QC Passed..Jika minuman protien anda memenuhi kriteria ni,teruskan dgn pilihan anda.Saya dah pun pilih yang terbaik.harganya pun affordable.both pun the best for me and in shaa Allah the best untuk anda juga.

🙂

sumber rujukan: http://www.mamafaiz.com/

 

LABEL ESP.

Shaklee Protein 22776778_orig
 
Shaklee Protein 3 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE!
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di fb saya,BAIZURA BAHAR
dan like page saya, VITALLY VITAMIN
atau email shaiful_baizura@yahoo.com
atau sms 016-5952771

You may also like...