Info Penting Vitamin E Untuk Kesihatan Tubuh

Vitamin E adalah sekumpulan lapan sebatian larut lemak dengan kesan antioksidan yang kuat. Daripada lapan bentuk kimia vitamin E ini, alfa- (atau α-) tokoferol adalah satu-satunya bentuk yang memenuhi keperluan pemakanan manusia.

Peranan utamanya adalah untuk kesan antioksidannya iaitu untuk melindungi sel dengan cara meneutralkan molekul berbahaya yang dipanggil radikal bebas, serta keupayaannya untuk mengurangkan pengeluaran radikal bebas dalam keadaan tertentu.

Selain itu, ia juga meningkatkan fungsi imun dan menghalang pembentukan bekuan dalam arteri jantung. Itulah sebabnya suplemen vitamin E ini juga boleh menyumbang kepada kesihatan anda dan banyak lagi.


7 Kebaikan Unik Vitamin E


Vitamin E mempunyai kesan antioksidan yang kuat dan memainkan peranan khas dalam melindungi tubuh kita daripada banyak penyakit.
 1. Mengurangkan tekanan oksidatif dan meningkatkan antioksidan.
  Kajian telah menunjukkan bahawa suplemen vitamin E bertindak sebagai antioksidan yang kuat. Suplemen vitamin E boleh mengurangkan penanda tekanan oksidatif dan menggalakkan perlindungan antioksidan.

Sebagai contoh, kajian 2021 telah menunjukkan bahawa gabungan vitamin E dan vitamin C setiap hari selama 8 minggu mengurangkan tekanan oksidatif serta malondialdehid dan penanda ROS dalam Wanita.

 1. Membantu mengurangkan risiko mendapat sakit jantung.
  Penyelidikan mencadangkan bahawa vitamin E boleh mengurangkan faktor risiko penyakit jantung seperti tekanan darah tinggi dan kolesterol LDL (buruk).

Kajian mencadangkan bahawa mengambil vitamin E bersama-sama dengan omega-3 boleh menurunkan tahap LDL dan trigliserida – yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

 1. Membantu menguruskan dysmenorrhea
  dysmenorrhea- adalah keadaan sakit haid (PMS), kekejangan, dan sakit pelvis.

Dalam satu kajian, 100 wanita yang mengambil vitamin E mendapati kelegaan yang lebih besar daripada sakit haid. Selain itu, gabungan vitamin E dan vitamin C juga boleh membantu mengurangkan keterukan sakit pelvis dan dysmenorrhea.

 1. Membantu melindungi daripada kanser.
  Antioksidan di dalam vitamin E dapat melindungi tubuh daripada kesan berbahaya radikal bebas dimana dan membantu melindungi daripada kanser serta meningkatkan fungsi imun.

Pada lelaki yang merokok, pengambilan vitamin E dan/atau suplemen yang melebihi 400 IU/hari dikaitkan dengan penurunan risiko kanser prostat.

 1. Bagus untuk kesihatan mata.
  Suplemen Vitamin E, secara bersendirian atau digabungkan dengan antioksidan lain, boleh mengurangkan risiko mengembangan AMD atau katarak.

Pengambilan diet vitamin E yang agak tinggi berjaya menunjukkan kesan perlindungan terhadap risiko pembentukan katarak.

 1. Tingkatkan Imuniti.
  Vitamin E juga boleh membantu menguatkan imuniti. Ia boleh membantu melindungi daripada jangkitan virus dan bakteria. Terutamanya, ia boleh menjadi sangat bermanfaat untuk orang tua. Vitamin E adalah nutrien penting untuk imuniti.
 2. Bagus untuk kesihatan dan kecantikkan kulit.
  Vitamin E telah dianggap sebagai agen anti-radang untuk orang yang mengalami gangguan kulit tertentu seperti ekzema, kerana ia menyokong pencegahan kerosakan keradangan berikutan pendedahan UV.

Apa Jadi Jika kita Kekurangan vitamin E?

 • Kekurangan vitamin E boleh menjadikan retina mata dan degenerasinya nipis. Diggnation menjejaskan lapisan dalam mata.
 • Kekurangan sel darah merah dalam darah menyebabkan anemia. Bantuan hemoglobin melalui sel darah merah membantu dalam mengangkut oksigen ke bahagian lain dalam badan.
 • Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan kelemahan otot, sakit saraf (neuropati), kebas, dan kesemutan serta menghalang sel imun.
 • Gejala terbesar kekurangannya ialah Myopathy dan kelemahan otot. Menurut pakar, Myopathy adalah hasil daripada serat otot, yang melemah dari semasa ke semasa.
 • Kekurangan Vitamin E boleh mengganggu proses Sistem Saraf Pusat.
Myopathy is a general term that refers to diseases that affect the muscles that connect to your bones (skeletal muscles). Myopathies may be passed on in families (inherited) or they may develop later in life (acquired)

Berapa banyak vitamin E yang kita perlukan?

credit to https://fromgreens.com


Vitamin E adalah vitamin larut lemak penting yang wujud secara semula jadi dalam makanan tertentu, termasuk biji-bijian, kacang, dan beberapa sayur-sayuran, dan juga boleh mengambilnya melalui suplemen sebagai sokongan diet. Walau bagaimanapun, suplemen selalunya tidak diperlukan jika anda sudah mendapatkannya melalui pemakanan yang sihat dan semulajadi.
Vitamin E yang kaya dan tinggi kandungan antioksidan berkuasa ini secara keseluruhannya diperlukan oleh setiap orang yang ingin sentiasa sihat untuk Mengurangkan Penanda Tekanan Oksidatif, Meningkatkan Antioksidan, Meningkatkan Kesihatan Imun dan Isyarat Selular.

baca juga:

11 Manfaat Vitamin E Complex Shaklee.


Vitamin shaklee untuk pesakit thyroid


7 Vitamin Penting Untuk Kulit Cantik

TESTIMONI VITAMIN E

sumber rujukan: https://7pranayama.com, https://fromgreens.com


LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE! 

Potongan harga sehingga 25% serta peluang pendapatan setiap bulan dan kerjaya dengan sertai keluarga Shaklee kami. KLIK SINI : JOIN NOW!

COD/Pickup : Chemor, Klebang, Meru, Tasek, Ipoh.

Delivery seluruh Malaysia

Untuk order dan pertanyaan, klik gambar di bawah ini untuk terus menghubungi kami melalui whatsapp. InsyaAllah, fast respond dari kami. (^_^).

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons