Diabetes: Punca, Jenis dan Simptom Diabetes.


Apakah Diabetes?

Diabetes, sering dirujuk oleh doktor sebagai kencing manis, menggambarkan sekumpulan penyakit metabolik di mana seseorang mempunyai gula darah tinggi (gula dalam darah) ,

Apakah punca yang menyebabkan Diabetes?

Ada beberapa punca yang menyebabkan diabetes:

 • Sama ada kerana pengeluaran insulin yang tidak mencukupi ,
 • atau kerana sel-sel badan tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin ,
 • atau kedua-duanya.

  Pesakit dengan gula darah tinggi biasanya akan mengalami polyuria (kerap membuang air kecil), mereka akan menjadi semakin dahaga (polydipsia) dan lapar (polyphagia).


Jenis-jenis diabetes:

1) Diabetes Type 1

Badan tidak menghasilkan insulin. Pesakit diabetes type 1 ini kebiasaannya dikatakan bergantung kepada insulin, atau mereka juga dikatakan mengidap diabetes di peringkat awal . Kebanyakkan pesakit diabetes type 1 ini adalah dikalangan mereka yang berumur 40an, awal dewasa dan remaja.

Pesakit diabetes type 1 ini perlu mengambil suntikan insulin sepanjang hayat mereka. Mereka juga perlu memastikan tahap glukosa darah yang betul dengan menjalankan ujian darah yang tetap dan mengikuti diet khas.


2) Diabetes Type 2

Badan tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk fungsi yang sepatutnya, atau sel-sel dalam badan tidak bertindak balas terhadap insulin (rintangan insulin). Kira-kira 90% daripada semua kes-kes diabetes di seluruh dunia adalah diabetes type 2.

Sesetengah orang mungkin tidak dapat mengawal gejala-gejala diabetes type 2 mereka dengan mengurangkan berat badan, mengikuti diet yang sihat , melakukan banyak latihan dan pemantauan paras glukosa darah mereka. Walau bagaimanapun , diabetes type 2 biasanya penyakit yang progresif – ia beransur-ansur menjadi lebih teruk – dan pesakit mungkin akan berakhir perlu mengambil insulin, biasanya dalam bentuk tablet.

  Orang gemuk dan obes mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat diabetes type 2 berbanding dengan mereka yang mempunyai berat badan yang sihat.

Apabila berat badan berlebihan , secara fizikalnya mereka ini tidak aktif dan makan makanan yang salah. Dua faktor ini boleh menyumbang kepada risiko mendapat diabetes type 2. Dengan hanya 1 tin air soda bikarbonat sehari boleh meningkatkan risiko kita untuk mendapat diabetes type 2 sebanyak 22%. Wow. Agak tinggi peratusan risiko nya.

Selain itu, golongan warga tua juga berisiko untuk mendapat diabetes type 2 atas faktor berat badan bertambah dan menjadi kurang aktif secara fizikal.

Lelaki yang mempunyai tahap testosteron yang rendah juga mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat diabetes type 2. Hal ini kerana, tahap testosteron yang rendah dikaitkan dengan rintangan insulin.

Secara kesimpulannya, ada 4 golongan yang berisiko untuk mendapat diabetes type 2.

 • Obesiti.
 • Gemar minum air soda bikarbonat.
 • Warga tua.
 • Lelaki yang rendah tahap testosteron.

3) Diabetes gestasi

Diabetes jenis ini memberi kesan kepada wanita semasa mengandung. Ada wanita yang mempunyai tahap yang sangat tinggi glukosa dalam darah mereka ketika mengandung, dan badan mereka tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup untuk mengangkut semua glukosa ke dalam sel mereka. Hal ini menyebabkan tahap glukosa semakin meningkat secara perlahan-lahan sehingga wanita itu mendapata diabetes gestasi.

Diagnosis diabetes gestasi seringkali dibuat semasa mengandung.

Majoriti pesakit diabetes gestasi boleh mengawal kencing manis mereka dengan senaman dan pemakanan. Antara 10% hingga 20% daripada mereka akan perlu mengambil beberapa jenis darah glukosa kawalan ubat-ubatan. Diabetes gestasi boleh meningkatkan risiko komplikasi semasa bersalin antaranya bayi boleh menjadi lebih besar dan bersalin dengan kaedah pembedahan.


Diabetes: Punca, Jenis dan Simptom Diabetes.

Simptom diabetes:

1 – Kerap membuang air kecil

Adakah anda kerap ke tandas untuk buang air kecil baru-baru ini ? Apabila terlalu banyak glukosa (gula ) dalam darah anda, anda akan membuang air kecil lebih kerap. Jika insulin tidak berkesan , atau insulin tidak ada sama sekali , buah pinggang anda tidak dapat menapis glukosa kembali ke dalam darah. Buah pinggang akan mengambil air dari darah untuk mencairkan glukosa tersebut lalu mengisi pundi kencing anda. Disebabkan itulah anda akan kerap membuang air kecil. Hati-hati lah dengan simptom diabetes ini.

2 – Kerap dahaga

Apabila anda kerap membuang air kecil, anda akan cepat rasa dahaga kerana banyak cecair dalam badan sudah hilang. Oleh sebab itulah anda cenderung untuk minum air lebih banyak daripada biasa untuk menggantikan cecair yang telah hilang. Adakah anda kerap berasa haus kerana kerap buang air kecil sejak kebelakangan ini? Jika ya, itu mungkin simptom awal anda mendapat penyakit diabetes.

3 – Kerap lapar

Disebabkan insulin dalam darah anda tidak berfungsi dengan betul, atau mungkin tidak ada sama sekali, badan anda akan bertindak balas dengan cuba untuk mencari lebih banyak tenaga daripada makanan. Hal ini kerana sel-sel anda tidak dapat tenaga dari insulin di dalam darah anda. Sebab itu lah anda kerap berasa lapar.

4 – Kehilangan berat badan

Simptom ini biasanya terjadi di kalangan pesakit Diabetes Type 1. Disebabkan badan anda tidak dapat membuat insulin, sel-sel akan mencari satu lagi sumber tenaga. Selain dari makanan, tisu otot dan lemak juga akan dipecahkan untuk dapatkan tenaga. Kehilangan berat badan ini boleh berlaku secara perlahan-lahan bagi pesakit diabetes type 2. Manakala bagi pesakit diabetes type 1, kehilangan berat badan boleh berlaku secara drastik atau tiba-tiba.

5 – Cepat berasa letih

Jika insulin tidak berfungsi dengan betul , atau tidak ada sama sekali, glukosa tidak akan memasuki sel-sel anda. Oleh itu, sel-sel anda tidak diberikan tenaga. Ini akan membuatkan anda berasa cepat letih dan tidak bermaya.

6 – Penglihatan kabur

Simptom ini seringkali terjadi dikalangan pesakit diabetes. Hal ini disebabkan oleh tisu kanta mata anda telah di tarik sebagai sumber tenaga. Ini memberi kesan kepada keupayaan mata anda untuk berfungsi dengan baik. Bagaimanapun, ianya boleh dirawat. Tetapi, terdapat kes-kes yang teruk di mana anda mungkin boleh buta atau anda mungkin mengalami masalah penglihatan yang berpanjangan.

7 – Luka dan lebam lambat sembuh

Apabila ada mendapat luka atau lebam, adakah anda mendapati ianya mengambil masa yang lebih lama daripada biasa untuk sembuh? jika ya, ianya mungkin satu simptom yang anda di hidapi diabetes. Hal ini berlaku kerana, apabila terdapat lebih gula (glukosa) dalam badan anda, keupayaan untuk luka sembuh dengan ceapt boleh terjejas.

8 – Disfungsi seksual di kalangan lelaki

Simptom ini mungkin boleh merisaukan kaum lelaki. Jika anda berusia 50 tahun keatas dan sering mengalami masalah seksual yang berterusan (disfungsi erektil) , ia boleh menjadi tanda bahawa anda dihidapi diabetes.

9 – Kebas atau kesemutan , terutama di kaki dan tangan anda

Jika terdapat terlalu banyak gula dalam badan anda, saraf anda boleh menjadi rosak. Disebabkan itulah, anda mungkin akan sering mengalami kesemutan atau kebas di tangan dan kaki anda.

Lain-lain simptom:

 1. Cepat marah
 2. Kulit gatal-gatal
 3. Gusi merah, bengkak atau mudah terkena jangkitan
 4. Jangkitan pada faraj atau pundi kencing bagi kaum wanita


COD/Pickup : Chemor, Klebang, Meru, Tasek, Ipoh.

Delivery seluruh Malaysia

Peluang pendapatan dan kerjaya dengan sertai keluarga Shaklee kami.

Untuk order dan pertanyaan, klik gambar di bawah ini untuk terus menghubungi kami melalui whatsapp. InsyaAllah, fast respond dari kami. (^_^).

You may also like...

4 Responses

 1. September 12, 2020

  […] Simptom-simptom Diabetes Yang Mungkin Anda Hidapi Susah ke Nak Jaga Pesakit Kencing Manis? […]

 2. October 22, 2020

  […] Diabetes: Punca, Jenis dan Simptom Diabetes. Suplemen Shaklee Untuk Diabetes. Cara Penjagaan Pesakit Kencing Manis Polifenol : Mengawal Tahap Gula Dalam Darah […]

 3. November 16, 2020

  […] Diabetes: Punca, Jenis dan Simptom Diabetes. […]

 4. December 26, 2020

  […] Diabetes: Punca, Jenis dan Simptom Diabetes. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons