Kepentingan Vitamin C Untuk Tubuh Manusia

Dalam banyak-banyak vitamin, vitamin C ini mungkin lebih dikenali dan digunakan secara meluas berbanding mana-mana vitamin dan suplemen pemakanan yang lain. Akan tetapi, walaupun anda rasa anda sudah biasa dengan vitamin C, anda mungkin akan lebih mengkaguminya apabila mengetahui betapa serba bolehnya vitamin C ini dalam meningkatkan kesihatan tubuh kita.

Apa yang vitamin C buat pada tubuh kita?

Secara asasnya, vitamin C ini aktif dalam seluruh badan. Pertama, ia membantu menguatkan kapilari darah dan dinding sel serta penting untuk pembentukan kolagen. Dengan cara ini, vitamin C membantu menghalang lebam pada tubuh apabila berlaku kecederaan, menggalakkan dan mempercepatkan proses penyembuhan, dan mengekalkan ligamen (yang menyambungkan otot ke tulang), tendon (yang menyambungkan tulang ke tulang) dan gusi yang kuat dan sihat. Ia juga membantu menghasilkan hemoglobin dalam sel darah merah dan membantu tubuh menyerap zat besi daripada makanan dengan lebih efektif.


Apakah kepentingan Vitamin C untuk kesihatan tubuh kita?

1. Meningkatkan imuniti.

2. Meminimumkan gejala selsema dengan memendekkan tempoh sakit.

3. Mempercepatkan proses penyembuhan luka.

4. Menggalakkan gusi yang sihat.

5. Membantu meredakan asthma.

6. Membantu mencegah katarak.

7. Melindungi daripada beberapa bentuk kanser dan penyakit jantung.


Bagaimana Vitamin C dapat membantu dalam langkah pencegahan penyakit?

Sebagai vitamin yang tinggi kandungan antioksidan, vitamin C menawarkan perlindungan terhadap kanser dan penyakit jantung. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa tahap vitamin C yang rendah dalam tubuh ini dapat dikaitkan dengan serangan jantung. Ada juga kajian yang menunjukkan bahawa, vitamin C dapat membantu melawan jangkitan pernafasan yang teruk dikalangan orang tua.

Dalam erti kata lain, sekiranya anda ambil berat dengan kesihatan jantung anda, adalah disarankan untuk anda mengamalkan suplemen vitamin C ketika anda masih sihat lagi dan masih muda. Suplemen vitamin C shaklee merupakan salah satu suplemen semulajadi yang selamat dan berkesan yang boleh anda amalkan tanpa risau akan kesan sampingan akibat pengambilan yang lama.

Selain itu, vitamin c sebenarnya boleh memanjangkan hayat. Dalam satu kajian, lelaki yang mengambil lebih daripada 300mg vitamin C setiap hari (daripada makanan dan suplemen) akan hidup lebih lama daripada lelaki yang mengambil vitamin C kurang daripada 50mg sehari.

Kajian lain mendapati bahawa, pengambilan suplemen vitamin C dalam jangka masa yang panjang, dapat melindungi kita daripada penyakit katarak dan kekaburan kanta mata yang boleh mengganggu penglihatan kita.

Dalam satu kajian, wanita yang mengambil vitamin C selama 10 tahun atau lebih, mempunyai kadar 77% lebih rendah ‘kelegapan kanta’ awal iaitu peringkat pertama penyakit katarak, berbanding wanita yang tidak mengamalkan suplemen vitamin C

Benarkah vitamin C dapat meredakan selsema?

Dalam analisis kajian pada tahun 1995 yang mengkaji kaitan antara vitamin c dan selsema, penyelidik membuat kesimpulan bahawa dengan mengambil 1000-6000mg vitamin C sehari pada permulaan simptom selsema dapat mengurangkan tempoh selsema sebanyak 21% – kira-kira sehari. Dalam erti kata lain, vitamin C bukan lah dapat meredakan selsema kita tetapi dapat membantu mengurangkan tempoh selsema kita.

Vitamin C juga adalah ‘ubat’ asthma yang berkesan. Banyak kajian mendapati bahawa suplemen vitamin C dapat membantu mencegah atau memperbaiki gejala asthma juga.

Bagi penghidap diabetes jenis 1 yang kebiasaanya mengalami ‘gangguan’ pengangkutan vitamin c ke dalam sel, vitamin C dengan 1000-3000mg sehari boleh menghalang beberapa komplikasi penyakit akibat diabetes seperti masalah mata dan paras kolestrol tinggi.

Vitamin C juga dilihat sebagai antihisatamin semula jadi. Dos vitamin yang tinggi boleh menyekat kesan bahan keradangan yang dihasilkan oleh badan sebagai tindak balas kepada debunga, bulu haiwan peliharaan dan alergen lain.


Berapa banyak yang kita perlu ambil setiap hari?

RDI harian vitamin C adalah 40g untuk lelaki dan 30mg untuk wanita. Walau bagaimanapun, pakar konservatif berpendapat bahawa pengambilan pilihan adalah sekurang-kurangnya 200mg sehari dan mereka mengesyorkan dos yang lebih tinggi untuk ancaman penyakit tertentu.

Tetapi untuk perokok, mereka perlu ambil sekurang-kurangnya 80mg setiap hari. Perokok menggunakan vitamin C di dalam badannya pada kadar yang lebih cepat, berbanding dengan bukan perokok. Satu kajian mendapati bahawa perokok mempunyai tahap vitamin C yang sangat rendah di dalam badan mereka manakala kajian lain pula mendapati individu yang mengalami kekurangan vitamin C berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan paru-paru. Oleh itu, suplemen vitamin C sangat disarankan kepada perokok dan mereka yang tinggal bersama perokok.

jika ambil anda terlalu sedikit? – anda terpaksa mengambil kurang daripada 10mg sehari untuk mendapat skurvi tetapi menerima kurang daripada 50mg sehari telah dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan jantung, katarak dan jangka hayat yang lebih pendek.

jika anda ambil mendapat terlalu banyak? – dos vitamin c yang besar, lebih daripada 2000mg sehari, boleh menyebabkan cirit-birit dan perut kembung, ini boleh diperbetulkan dengan mengurangkan dos harian anda. pada tahap ini, vitamin mungkin berinteraksi dengan penyerapan cooper dan selenium jika diambil bersama, jadi pastikan anda mengambil cukup mineral ini dalam makanan atau makanan tambahan.


Bagaimana untuk mengambilnya?

DOS; untuk kesihatan umum: Dapatkan 500mg vitamin C sehari daripada makanan dan makanan tambahan. untuk rawatan pelbagai penyakit: bergantung kepada keadaan, 1000-6000mg sehari mungkin sesuai.

GARIS PANDUAN PENGAMBILAN; jumlah yang besar paling baik diserap dalam dos 1000mg, diambil bersama makanan. vitamin berfungsi dengan baik apabila digabungkan dengan antioksidan lain, seperti vitamin E.

SUMBER; buah-buahan dan jus sitrus, brokoli, capscum merah, sayur-sayuran hijau gelap, strawberi dan kiwifuit.

berhati-hati!
jangan mengambil lebih daripada 500mg sehari jika anda mempunyai batu karang, penyakit buah pinggang atau hemochromatosis, kecenderungan genetik untuk menyimpan zat besi berlebihan kerana vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi.

vitamin C boleh memesongkan ketepatan ujian perubatan untuk diabetes, kanser kolon dan tahap hemoglobin. beritahu doktor anda jika anda mengambilnya.


peringatan: jika anda mempunyai masalah kesihatan, bawa kepada doktor anda sebelum mengambil suplemen.


Petua membeli-belah!

Sustained Release Vita-C PlusTM (180 tablet / 180 hidangan)

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus dengan vitamin C. Di Shaklee, kami menggunakan bioflavonoid daripada buah sitrus, memberi anda kebaikan menyeluruh yang terdapat dalam setiap tablet yang mudah ini.

Mempunyai sistem pelepasan berperingkat untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran.

Sumber vitamin C yang diekstrak dari jagung yang lembut serta sensitif pada perut.

Pengedar Shaklee Chemor COD Shaklee Chemor
Mengandungi 180 tablet. Cara pengambilannya adalah 1 biji setiap hari. Oleh itu, 1 botol Sustained Release Vita-C Plus ini adalah untuk 6 bulan penggunaan, dengan harga hanya RM115

baca juga:

6 golongan yang lemah antibodi dan perlukan Vitamin C.

Sustained Released Vitamin C – 5 Manfaat Utama –

resdung, alergi dan tungau : bersin pagi-pagi mengganggu aktiviti harian ku

sumber rujukan:

https://www.shaklee.com.my/

Reader Digest The Healing Power of Vitamins, Mineral & Herbs.

LOVE LIFE, LOVE SHAKLEE! 

Potongan harga sehingga 25% serta peluang pendapatan setiap bulan dan kerjaya dengan sertai keluarga Shaklee kami. KLIK SINI : JOIN NOW!

COD/Pickup : Chemor, Klebang, Meru, Tasek, Ipoh.

Delivery seluruh Malaysia

Untuk order dan pertanyaan, klik gambar di bawah ini untuk terus menghubungi kami melalui whatsapp. InsyaAllah, fast respond dari kami. (^_^).

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons